Disney. L'art d'explicar històries

I vet aquí un gat, i vet aquí un gos…

El 1939 va veure la llum el primer llargmetratge animat de la història: ‘Blancaneu i els set nans’, amb el segell del pare creatiu de Mickey Mouse, Walt Disney. No cal que expliquem l’argument d’aquest arxiconegut film, ja que la infància de bona part dels lectors segur que va veure’s marcada per les històries de la factoria Disney: ‘Pinotxo’, ‘Dumbo’, ‘Mary Poppins’, ‘El llibre de la selva’… Un llarg etcètera d’històries que han acabat formant part de l’imaginari col·lectiu de generacions i generacions d’infants, molts dels quals ja s’han fet grans. I qui sap si alguns d’ells ens esteu llegint ara mateix.

Tenir una bona història i saber com explicar-la és tot un art. De fet, sense adonar-nos-en, allò que consumim i digerim de manera espontània, a través de la literatura, el cinema o la televisió, ens acaba influint, i dona forma al nostre teixit cultural i social. Som allò que vivim. Per això, generacions i generacions s’han deixat encisar, sense adonar-se’n, pels tòpics sorgits de la factoria Disney, i, a voltes, no és sobrer dir-ho, aquests tòpics han acabat influint d’una manera no gaire positiva en la configuració dels rols socials, sobretot en la definició del que s’espera d’un home (traduït en els personatges Disney com a herois valents i salvadors) i d’una dona (princesa dependent a l’espera de ser rescatada). Però, lluny de la crítica o anàlisi dels valors i rols que planteja Disney que, dit sigui d’entrada, caldria entendre en el context del moment, és de justícia reconèixer que Walt Disney ha tingut un paper crucial en el difícil repte de traduir en dibuixos històries que han passat a esdevenir clàssics i que s’han magnificat gràcies a la pantalla gran.

Disney. L'art d'explicar històries

Però, d’on neixen aquestes històries? Fins al 24 de juny, el CaixaForum de Barcelona planteja l’exposició “Disney: L’art d’explicar històries”, una mostra curiosa i entretinguda que explica el salt dels personatges de la literatura clàssica al cinema d’animació. A través dels dibuixos, des d’aquarel·les fins a impressions digitals, podem descobrir la trajectòria creativa dels estudis de Disney, i com moltes de les seves històries es basen en mites, faules, llegendes, contes de fades o narracions del folklore anomenades ‘tall tales’. Per exemple, sabíeu que “Els tres porquets” és un conte tradicional del segle XIX? O que “La cigala i la formiga” és atribuïda a Isop, un escriptor grec del segle VII aC? I que, tant l’un com l’altre, busquen inculcar l’esforç pel treball als més menuts? Disney i el seu equip van tenir la il·lusió i el repte d’adaptar obres clàssiques a les noves generacions i transcendir, i ho van fer fent volar la imaginació i la fantasia dels més menuts durant anys i anys. I, a més, en alguns casos, va contribuir a inculcar algun valor positiu.

Disney. L'art d'explicar històries

Disney. L'art d'explicar històries

A la mostra, a banda dels esbossos i els dibuixos de procés, es poden veure unes pantalles gegants on es projecten fragments d’obres de Disney. A més a més, disposa, també, d’una sala participativa on es convida els petits i les seves famílies a llegir i a descobrir les històries de Disney dins dels contes clàssics i, si s’hi atreveixen, a teatralitzar-les i/o a explicar-les en veu alta, tal com mana la tradició clàssica dels antics trobadors. Un espai per compartir i explorar lliurement allò que s’ha pogut aprendre al llarg de l’exposició. I quina millor manera de fer-ho que en família?

Disney. L'art d'explicar històries

Però si no voleu viure i explorar l’exposició per lliure, CaixaForum també aporta la possibilitat de fer una visita guiada a la mostra pensada especialment per a famílies. Per no perdre’s cap detall! La proposta inclou un recorregut per l’exposició i activitats participatives, i per fer-la cal reservar plaça prèviament.

Petits cinèfils

Una exposició i moltes propostes paral·leles. En el marc del cicle Petits cinèfils, impulsat amb la voluntat d’apropar el cinema als més menuts i educar la seva mirada, CaixaForum ha programat un cicle Disney que complementa l’exposició. La proposta va engegar el passat 7 d’abril amb la projecció del film ‘La bella durmiente’ i finalitza el proper 19 de maig amb la projecció de l’obra poètica ‘Fantasia’. En el marc de la iniciativa, i durant tot l’abril, es va poder gaudir, també, del film ‘Merlín el encantador’ o un recull de curts clàssics de Disney.

A banda d’aquesta aclucada d’ull cap als més petits, a l’exposició també s’ha pogut assistir a un cicle de conferències que ha posat damunt la taula la figura de Walt Disney. El cicle també ha permès donar veu a alguns dels creatius i/o experts en la seva figura que han pogut revaloritzar la mirada del creador, capaç de convertir els contes de grans com Andersen o els germans Grimm en històries eternes gràcies al cinema.

Disney. L'art d'explicar històries

Sens dubte, una proposta original i divertida que ens ajudarà a reflexionar, qüestionar-nos i reaprendre sobre la importància de la mirada en el cinema d’animació, i ens posarà l’enfocament en el valor històric de Walt Disney i el repte narratiu i creatiu que va imposar-se el creador i que va saber transferir al seu equip. Cervells plens d’idees i criteri que, avui en dia, tenen un repte majúscul: educar tot entretenint els adults del futur. Una sortida que ens reconnecta amb el nostre nen o nena interior i que ens permet compartir, amb ulls d’infant, una estona màgica, digna dels millors contes de fades.

Disney. L'art d'explicar històries

Fitxa de l’exposició:

“Disney. L’art d’explicar històries”

Del 23 de març al 24 de juny del 2018.

CaixaForum Barcelona. Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8 (a tocar de plaça Espanya)

Preus: 4€ (menors de 16 anys gratuïta. Entrada gratuïta per a clients de CaixaBank)

Deixa un comentari