Mirador del Prat - Mitja Llimona

És un ocell? No, és un avió!

Al Mirador del Prat, al costat de les pistes de l’aeroport del Prat de Barcelona, hi ha una oportunitat única de fer volar la imaginació a cost zero, simplement observant el cel. La sensació i l’impacte de veure un Airbus a poc més de 30 metres del teu cap és indescriptible.

Si mires al cel, en aquell punt proper a l’infinit, sembla que tot sigui blau i blanc (si hi ha núvols), i poc més. Però si esperes pocs segons, des del fons de l’escena pots començar a veure-hi, desdibuixat, un punt minúscul que, a poc a poc, va agafant dimensió. No es tracta de l’ocell més gran que hagis vist mai, sinó d’un avió majúscul que acaba sobrevolant-te i fent-te conscient de la teva minúscula presència aquí. Sense adonar-te’n arronses el cap, per si un cas.

Entre “Ohhh”, “mira, mira” i els sorolls constants dels “clic, clec” de les càmeres, els avions, que aterren i s’enlairen a Barcelona, es fan extraordinàriament presents al Mirador del Prat, a poc més de 30 metres sobre els nostres caps. “Poseu-vos bé”, demana un avi als seus nets. “Això és un assaig”, explica, “així ens sortirà una bona foto quan vingui el següent avió”. Els més veterans ja saben on enfilar-se per rascar bones instantànies, i quin angle han d’agafar per presumir de foto a Instagram. Els més petits, en canvi, no entenen de prismes ni filtres fotogràfics i només hi apliquen la innocència pura de la mirada primera. L’emoció s’encomana i el pessigolleig a la panxa al so de “en ve un altre, en ve un altre” és difícil de dissimular a la cara quan apareix el primer somriure. Junts i en tribu reaprenem a mirar el cel com si fos la primera vegada, i això és màgic.

La presència dels avions xiuxiuejant damunt del cap és constant i pots gaudir-ne extremant les sensacions tot enfilant-te en alguns dels miradors habilitats per a l’observació i/o tranquil·lament arrepapat en un dels bancs de pedra que hi ha prop de la pista. El so, l’aire, les distàncies i l’espai… tot es calcula en la nova mètrica efímera: el temps entre avió i avió. Sigui com sigui, en facis el consum que en facis, et serà impossible apartar els ulls del cel a l’espera del més gran d’entre els ocells gegants. I quan el vegis… Oh!!! Focs d’artifici.

L’any 2007, l’Ajuntament del Prat de Llobregat es va decidir a inaugurar aquest mirador que deixa embadalits grans i petits amb un gest tan simple com l’observació del cel. La zona s’ha convertit en un “must” en el rànquing de les excursions familiars i un espai d’obligada concurrència pels amants de l’aviació. Si hi vas i no et vols perdre els avions més grans et recomanem un “xivato” digital: amb l’aplicació de Flightradar24 podràs veure, en temps real, quins avions estan a punt d’entrar dins el teu camp de visió i preparar-te per deixar-te sorprendre per la seva magnitud.

Ja ho diuen que, a vegades, es necessita ben poc per ser feliç. Concretament, el temps que triga a desaparèixer el rastre de fil blanc damunt el cel de Barcelona.

Arribar i aparcar

Per accedir al Mirador del Prat cal entrar al Prat des de la ronda Litoral i seguir les indicacions per anar a l’espai natural del delta del Llobregat que diuen “Espais Naturals del Delta”. Un cop allà podràs aparcar a l’Àrea d’estada de la Bunyola, on l’estacionament és gratuït. Aquest és el punt on el 80% de les vegades aterren els avions (modificable segons el vent). Per veure l’enlairament dels avions s’ha de sortir pel mateix punt anterior, però agafar la B-203 que voreja l’aeroport i porta al passeig de la platja. Al final de tot hi ha un aparcament que connecta amb la platja del Remolar, on hi ha el mirador de l’aeroport.

Consulta la ruta que més et convingui, depenent del teu lloc d’origen, a través de Google Maps.

També pots accedir a la zona a través del transport públic, amb el tren de Rodalies o amb l’autobús de la línia 65 o 165 amb origen a plaça Espanya.

El músic Lars Serra ens ajuda a ambientar l’escapada amb una banda sonora perfecta per observar avions. Dedica-hi una estona.

Deixa un comentari