Foto de Maria Casas

Sopes ‘detox’, grans aliades per a la nostra salut

Una nova moda en l’univers de les tendències ‘healthy’ són les sopes depuratives o les sopes ‘detox’: una opció nutritiva, lleugera i saludable. Avui la nutricionista Josefina Llargués ens parla dels seus múltiples beneficis per a la salut i comparteix amb nosaltres una recepta per afrontar amb molta energia i vitalitat aquests darrers dies d’hivern i de fred. Animeu-vos a introduir les sopes ‘detox’ a la vostra dieta: veureu que són ben fàcils de preparar!

Les sopes ens han acompanyat al llarg de la història tant en la salut com en la malaltia. Qui no ha somiat que assaboria un bol de sopa calenta un fred i plujós dia d’hivern, s’ha sentit reconfortat amb un tonificant brou durant un procés gripal o ha apaivagat la gana, la set i la calor amb una deliciosa crema freda?

La passió i el gust per les sopes no és, doncs, res nou, però en l’actualitat, amb l’aparició de tot un seguit de tendències enfocades a depurar l’organisme, les sopes vegetals de tota la vida –ara amb nom propi, sopes ‘detox’– han recuperat el protagonisme que es mereixen.

PRINCIPALS BENEFICIS DE LES SOPES VEGETALS

ALCALINES. La dieta –i com digerim i assimilem el que mengem– té un paper crucial en els nostres nivells d’energia i vitalitat i està estretament relacionada amb els trastorns i malalties pròpies de les societats industrialitzades (al·lèrgies, restrenyiment o diarrea, sobrepès i obesitat, diabetis, mal de cap o migranya, inflamació, malalties cardiovasculars, certs tipus de càncer, gasos i inflor abdominal, gastritis, ansietat, irritabilitat, depressió…). Sense oblidar el consum de verdures i hortalisses crues, les sopes casolanes elaborades amb l’aigua més natural possible i amb aliments del regne vegetal, preferiblement de conreu ecològic, de temporada i de proximitat, són altament alcalinitzants i depuratives i, juntament amb un estil de vida i una alimentació saludables, afavoreixen la recuperació de l’equilibri àcid-base de l’organisme, indispensable per gaudir de bona salut.

DESINTOXICANTS. Quan seguim una dieta ben combinada i rica en vegetals, l’organisme es depura de forma natural. No obstant això, de tant en tant convé donar un descans als nostres òrgans i els brous, cremes i sopes vegetals són una forma amable i deliciosa de fer un ‘detox’ i d’ingerir una quantitat més gran d’aliments del regne vegetal; depuratius i abundants en fibra i nutrients de fàcil assimilació, ens aporten benestar digestiu i afavoreixen un pes saludable, sense privar l’organisme de les substàncies necessàries per complir les seves funcions vitals.

ECONÒMIQUES I FÀCILS DE PREPARAR. M’encanten els sucs verds i en consumeixo des d’anys abans que es convertissin en una moda, però practicar un ‘SopDetox’ que combini receptes crues i cuinades, com les que proposo al meu darrer llibre, resulta més econòmic i gratificant que fer una depuració exclusivament a base de sucs verds. Les sopes ‘detox’ són d’elaboració senzilla i ens permeten aprofitar els ingredients en gairebé la seva totalitat, un aspecte que cal tenir especialment en compte si hem omplert la nostra cistella de la compra amb vegetals de conreu ecològic.

LLIURES D’ADDITIUS. En comparació amb les sopes comercials, el sabor, la qualitat i els beneficis de les d’elaboració casolana són immensos, perquè a més de delicioses, sanes, nutricionalment equilibrades i energètiques, estan lliures d’additius artificials que el cos no reconeix com a aliments.

Foto de Maria Casas

SACIANTS. Una depuració a base de brous, cremes i sopes que inclogui vegetals crus i cuinats és més fàcil de seguir, tant en l’àmbit físic com en l’emocional, que les basades únicament i exclusivament en aliments crus, especialment quan fa fred. A més, com que la gran majoria són plats de cullera, són més saciants i l’ansietat per mastegar, que normalment acompanya les depuracions líquides, desapareix.

AFAVOREIXEN UN PES SALUDABLE I SÓN L’‘SNACK’ PERFECTE! Prendre una sopa de baixa densitat calòrica com a entrant d’un àpat redueix significativament el posterior consum d’aliments sòlids i és una estratègia ideal per moderar la ingesta energètica en adults amb sobrepès. Les sopes ‘detox’ són, a més, un ‘snack’ perfecte i nutricionalment equilibrat, que pots prendre a qualsevol hora del dia per no caure en la temptació de recórrer a productes rics en calories buides i d’escàs interès nutricional.

PROMOUEN LA SALUT INTESTINAL. Si la depuració es basa només en sucs verds es perd pràcticament tota la fibra a través de la polpa que rebutgem un cop s’han passat les fruites, verdures i hortalisses per l’extractor. I, tot i que la fibra no és un nutrient en si mateixa, ens aporta importants beneficis per a la salut: incrementa la sensació de sacietat i modera la ingesta calòrica, afavoreix un augment de la massa fecal que accelera el trànsit intestinal i l’eliminació de toxines a l’exterior; redueix els nivells elevats de colesterol i glucosa en sang, limita el temps de contacte de potencials carcinògens amb la mucosa del còlon i promou una flora intestinal saludable, ja que arriba pràcticament intacta a l’intestí gruixut, on els bacteris del còlon, amb els seus nombrosos enzims de gran activitat metabòlica, la digereixen en gran part i la fermenten. La resta s’elimina amb la femta.

UN MÓN DE TEXTURES, SABORS I NUTRIENTS AL VOSTRE ABAST. Les sopes ‘detox’ nodreixen, depuren, regeneren l’organisme i aporten a la vostra dieta tot un món de possibilitats culinàries, alhora que us permeten incloure i gaudir, en un mateix àpat, d’una gran varietat d’espècies, llavors, algues, bolets, herbes aromàtiques, etc., de gran riquesa fitoquímica i antioxidant. Així mateix, els diferents tipus de tall, cocció o trituració dels ingredients fan que cada preparació caldosa, tant freda com calenta, sigui única i amb un toc diferent, de manera que s’evita la sensació d’estar menjant sempre el mateix.

APORTACIÓ DE MACRONUTRIENTS I MICRONUTRIENTS. Els petits tresors per a la salut continguts als olis vegetals verges, llavors, fruits secs, llegums, grans integrals, algues, miso, fruites, verdures, hortalisses, sal marina, aigua de mar…, aportaran a les vostres sopes ‘detox’ els macronutrients (glúcids, proteïnes i lípids) que el cos necessita en major quantitat i que li subministren l’energia i els materials de construcció essencials per a la vida, així com micronutrients (vitamines, minerals i oligoelements), que l’organisme requereix en petites dosis però que són indispensables per dur a terme els diferents processos metabòlics.

FONT DE SALUT, BELLESA I HIDRATACIÓ. Som essencialment aigua i, encara que l’aigua no és un nutrient en si mateix, la seva importància per eliminar toxines de l’organisme, preservar la salut i afavorir un pes saludable converteix aquest líquid vital en un dels nutrients més importants, que els hàbits i l’estil de vida actual han desplaçat a favor de refrescos edulcorats i rics en calories buides, que lluny d’hidratar ens emmalalteixen i inflamen.

CREMA DE CARABASSA AMB UN TOC TROPICAL

“Baixa en calories, saciant, antioxidant i energètica”

Crema de carabassa amb un toc tropical - Josefina Llargués

INGREDIENTS

1 cullerada sopera d’oli de coco verge ecològic
1 ceba mitjana laminada
1 cullerada sopera de gingebre fresc ratllat
1 bulb de fonoll tallat a daus
400 g de carabassa sense pell, tallada a daus
1 cullerada de cafè de cúrcuma en pols
1 pessic de pebre negre molt
1 L d’aigua
4-5 nous
oli d’oliva verge extra
sal d’herbes

PREPARACIÓ
  1. Escalfeu l’oli de coco en una cassola amb tapa i ofegueu-hi la ceba, juntament amb el gingebre i el fonoll, fins que la ceba sigui transparent.
  2. Afegiu-hi la carabassa, la cúrcuma, el pebre i l’aigua.
  3. Feu-ho bullir durant uns 20 minuts o fins que la carabassa sigui tendra.
  4. Fora del foc, tireu-hi les nous i tritureu-ho fins a aconseguir una textura llisa i cremosa.
  5. Un cop al plat, condimenteu la crema amb un polsim de sal d’herbes i un fil d’oli d’oliva. Opcionalment, hi podeu donar un toc de color i un extra de nutrients i antioxidants amb uns ramets de bròcoli al vapor i unes llavors de sèsam.

Autor /

http://josefina-llargues-terapies-naturals.cat

Llicenciada en Psicopedagogia. Màster en Salut i Nutrició. Naturòpata i homeòpata. És autora de diversos llibres, entre els quals, ‘Sopes Detox’, i ha rebut quatre guardons dels Gourmand Cookbook Awards.

Deixa un comentari