Llibres embaràs

Què puc llegir mentre estic esperant?

Si durant els nou mesos d’intensa muntanya russa emocional el monotema de la maternitat eclipsa la teva vida i et sorgeixen els dubtes i les pors, a Mitjallimona et proposem el rànquing de lectures que no poden faltar a la teva tauleta de nit. Bons acompanyants per a un viatge màgic que t’ajudaran a entendre tot allò que et passa i et permetran viure-ho amb una intensitat especial i un punt dolç de sentit de l’humor.

Esperar el GRAN DIA esdevé una travessia màgica i il·lusionant, però també un camí ple d’incertesa i pors: sabré fer-ho prou bé? En seré capaç? Com afrontaré aquest moment?, i aquell altre? Els consells d’amics, coneguts i saludats són ben rebuts, però moltes vegades es converteixen en un soroll de fons aclaparador que no ens permet entendre que cada embaràs és únic i autèntic i que les veritats no són mai absolutes. Els ingredients d’una espera tranquil·la i informada ens vindran de l’observació i l’escolta atenta, però també de la intuïció i l’amor absolut cap al moment que estem vivint.

Però, reconeguem-ho, durant aquest intens viatge sentir-nos acompanyades/ats i sintonitzades/ats ens ajudarà a deixar-nos fluir i a respirar profundament. Connectant. Per això Mitjallimona ha elaborat un rànquing de 10 propostes “negre sobre blanc” que, des de diferents òptiques i visions, i emprant la divulgació, l’experiència personal, la il·lustració i/o el sentit de l’humor, ens ajudaran a viure, acompanyats, aquest moment vital únic. Veus diferents i prismes plens de matisos que ens enriquiran i ens interpel·laran.

Tria i remena i, si pots, no et quedis amb una única opció (mai). El veritable aprenentatge serà el teu, quan arribi el moment, i aquest pot ser un bon recurs per consultar i fer encaixar a la teva mida si així ho necessites. Però, és clar que el teu camí començarà i esdevindrà únic.

‘Vincles’. Àngels Torras i Míriam Tirado. Editorial Altafulla

Agafa un llapis i subratlla, fes-te preguntes, llegeix i rellegeix i escriu les teves anotacions al marge. T’emocionarà recuperar els teus pensaments més tard i recordar les sensacions del moment en què els vas escriure. Parlar de ‘Vincles’ és parlar d’un llibre viu que va prenent significats nous a mesura que va avançant l’embaràs. Un manual per preparar l’arribada d’un fill des de la sensibilitat dels sentits i la puresa de la llum. Un llibre pragmàtic que combina les visions de l’Àngels, amb una llarga experiència en l’acompanyament a parelles i dones embarassades en sessions de preparació al part, i de la Míriam, periodista i consultora de criança. El llibre ens acompanya per cada una de les etapes de l’embaràs, fins i tot abans de la concepció, i ens dona pistes i consells per a la gestió dels primers mesos de vida del nostre fill/a: la lactància, l’arribada a casa, la reincorporació a la feina, etc. A més a més, la proposta pot venir acompanyada d’una audioguia musicada que ens permet, durant l’embaràs, trobar els nostres moments i connectar harmònicament amb el nostre bebè.

‘Un regal per a tota la vida. Guia de la lactància materna’. Carlos González. Angle Editorial

Si ja has sentit parlar de Carlos González pots sentenciar, definitivament, que estàs en sintonia absoluta amb l’apassionant món de la maternitat. És fàcil si cerques informació sobre aquest àmbit que t’acabis trobant amb algun article, entrevista, ponència o recomanació d’aquest pediatre de Saragossa establert a Catalunya que s’ha convertit en un guru de la lactància materna. A ‘Un regal per a tota la vida’, un dels seus llibres més reconeguts, González ens desgrana, d’una manera amena i didàctica, tots els dubtes que ens poden sorgir si volem donar el pit al nostre fill o filla: Com podem aconseguir una posició adequada? Què és una crisi de creixement? Quina és l’alimentació òptima per a la mare que vol alletar? En definitiva, un manual d’ús necessari que pot convertir-se en un llibre de consulta habitual al qual recórrer durant aquesta etapa, per viure-la com un regal que permet a mare i fill establir un vincle invisible per a tota la vida.

‘Mare en pràctiques’. Agnès Busquets. Columna

Llegir aquest llibre (No és nou! La primera edició és del 2012) amb la panxa inflant-se com un globus a cada respiració és absolutament encantador i una aclucada d’ull magnífica, a l’alçada d’un relat hilarant i autèntic que et transporta a un exercici molt necessari, en plena efervescència d’hormones: riure’s d’una mateixa. A ‘Mare en pràctiques’, l’actriu Agnès Busquets relata en primera persona el seu embaràs d’en Pep. Una aventura que va des del moment en què descobreix que està embarassada fins a l’arribada d’en Pep, que li capgira la realitat i les rutines. “Som a l’hora D, la bossa feta, vestida de carrer i esperant que passi el doctor per signar l’alta. –Doctor, em trobo malament, no crec que estigui en condicions de marxar, em marejo i em costa caminar, em fa por caure si tinc el nen… Em pren la pressió, m’ausculta, em mira i em somriu. –Un entrepà d’ibèric i estaràs com nova! Bona tornada, guapa! (que és un dir…)”. Us sona? Bé, si no, ja us sonarà.

"Mare en pràctiques" d'Agnès Busquets

‘Què es pot esperar quan s’està esperant’. Heidi Murkoff. Columna

Un clàssic i també un dels més venuts, traduït a més de 30 idiomes. L’anomenen “la bíblia de l’embarassada”. És un llibre molt complet; el seu volum ho denota. Més de 600 pàgines on trobem assessorament des de la concepció fins al postpart, i també pautes per alimentar els petits de la manera més sana. Un bon llibre per tenir a l’estanteria de casa i per recórrer-hi davant dels dubtes i inquietuds propis d’aquesta etapa. De fet, la seva autora, Heidi Murkoff, el va escriure durant el seu primer embaràs, ja que no trobava resposta en altres publicacions a la majoria de preocupacions que tenia. Una bona guia de l’embaràs!

‘39 semanas y mis experiencias como madre novata’. Esther Gili. Lunwerg editores

Esther Gili, il·lustradora i mare i, podríem dir, també, una mestra en l’art de la risoteràpia. La seva maternitat va esdevenir, sense dubte, una font d’inspiració i creativitat que va saber canalitzar en un llibre divertidíssim que combina il·lustracions i l’enginy en l’art d’encadenar les paraules exactes per explicar “algunes coses útils i d’altres que simplement et faran riure”, tal com ella mateixa defineix a la contraportada del llibre. A ‘39 semanas y mis experiencias como madre novata’ relata, en clau d’humor, els símptomes propis d’una embarassada durant els primers mesos de gestació, amb alguns moments d’absoluta genialitat com, per exemple, quan toca temes tan delicats per a les mares i els pares novells com l’“art de saber posar un bolquer”, l’apassionant univers dels bodis o la divertidíssima preocupació dels pares i mares sobre “els tipus de caca” dels nostres fills i filles. Un univers de somriures i riures a pulmó que podeu indagar, també, a www.39semanas.com.

"39 semanas y mis experiencias como madre novata" d'Esther Gili

‘Estic prenyat!’. Lluís Gavaldà. La Campana

Quin pare/mare no s’ha emocionat escoltant el “Valset” de Lluís Gavaldà dedicat al seu fill? No sabríem dir si és més difícil escriure una cançó dedicada als fills o un llibre, però el cert és que el líder de la banda Els Pets s’ha atrevit amb les dues coses. I se n’ha sortit prou bé, la veritat. Amb aquest llibre, i des de l’humor, Lluís Gavaldà afronta el repte de la paternitat. Un pare modern i implicat, però, també, un pare amb dubtes i temors. Compartir-ho tot i riure’s d’un mateix acaba donant forma a ‘Estic prenyat!’, un exercici divertit que esdevé una bona oportunitat de posar el focus en la perspectiva masculina, en una etapa en què, per defecte, la figura paterna sol quedar en un segon terme. Com afronten ells el repte de convertir-se en pares?

‘Mamá, come sano’. Julio Basulto. Debolsillo

Julio Basulto, nutricionista i dietista, ens fa un regal en forma de llibre. ‘Mamá, come sano’ és un manual per ajudar les futures mares a cuidar la seva alimentació durant els nou mesos d’embaràs i la lactància. Convé prendre complements vitamínics? Puc portar una dieta vegetariana? Què és guanyar molt o poc pes durant l’embaràs? Aquestes i altres inquietuds són abordades al llibre. Basulto també ens qüestiona alguns dels hàbits alimentaris que tenim i ens dona la base per tenir criteri a l’hora d’escollir allò que mengem. Al final acaba esdevenint, també, una eina per millorar l’alimentació de tota la família.

"La Volàtil. Mamma mia!" d'Agustina Guerrero

‘La Volàtil. Mamma mia!’. Agustina Guerrero. Rosa dels Vents

Agustina Guerrero, dissenyadora gràfica i il·lustradora argentina, ens sorprèn amb una altra aventura de la Volàtil, del seu alter ego en versió còmic. En aquesta ocasió vivim amb la protagonista els 9 mesos d’embaràs, des del “gran test” fins al moment del part. Us enganxaran les emocions tan exageradament dispars de la Volàtil i el seu humor irònic. És fàcil identificar-se en les escenes quotidianes que dibuixa Guerrero. A més, és un llibre que trenca mites i creences sobre l’embaràs, feina que fa molta falta. Molt aconsellable, també, per riure una bona estona amb la parella. Les inseguretats, les pors i els dubtes propis de l’embaràs prenen un altre sentit després de la lectura del llibre.

"La Volàtil. Mamma mia!"

‘Dins la nostra mama. T’espero fora, germanet’. Jo Witech, amb il·lustracions de Christine Roussey. Brúixola

Aquest llibre no és per a pares primerencs, sinó per a aquells que ja tenen altres fills i que n’estan esperant un altre. Explicar als fills l’arribada d’un germanet o germaneta, a vegades, pot resultar complicat, però amb amor i paciència es pot fer i, si ens dotem de petites eines com aquest llibre, pot ser més fàcil i, fins i tot, divertit. “Dins la nostra mama. T’espero fora, germanet” és un àlbum il·lustrat amb solapes sorpresa. A través de les pàgines anem vivint el creixement del nadó. La història està explicada des de la germana que l’espera, que li diu totes les coses bones que es trobarà fora de la panxa. Sens dubte un bon aliat i un llibre per tenir a mà a casa.

‘40 semanas. Crónica de un embarazo’. Glòria Vives. Thule

Literalment una crònica gràfica dels 9 mesos d’embaràs, molt desenfadada i realista, que parteix del moment de prendre la decisió de tenir fills. Glòria Vives, il·lustradora, ho aborda des d’un punt de vista autobiogràfic, amb un llenguatge molt personal, sense censures, amb grans dosis d’informació, humor i amor. Hi trobem plasmades les pors i contradiccions pròpies de l’embaràs, així com els alts i baixos emocionals que provoca portar una nova vida al món. També cuida molt la figura del pare, que no queda relegada a un segon pla com en la majoria de publicacions sobre l’embaràs. S’agraeix. En definitiva, un llibre ideal per a futurs pares i mares i també per a aquells que apreciïn les bones il·lustracions.

Deixa un comentari